Binära optioner skatt

Om du väl har tänkt börja att handla med binära optioner så undrar du så klart hur beskattningen fungerar. Skatten på binära optioner är en viktig fråga och Skatteverket har faktiskt en helt egen artikel om binära optioner och skatt. Ingen vill råka ut för en otrevlig överraskning i slutet av året och därför så kan det vara värt att lägga några minuter på att läsa den artikeln hos skatteverket.

Vi kommer här att berätta lite kortfattat hur det fungerar men vi kan inte helt garantera att allt är aktuellt eftersom skatteregler ändras lite då och då.

Behöver man skatta för vinster på binära optioner?

PengarDet är en vanlig fråga som vi får här på binaraoptioner.nu, behöver jag skatta på mina vinster? Man kan säga att svaret är både ja och nej. Det beror på var och hur du har investerat. Binära optioner skiljer sig en del fram vanliga optioner och därför så kan man inte tillämpa skattereglerna där rakt av.

Skatteverket anser att binära optioner där underliggande tillgång är en valuta, råvara, aktie, ränta eller index räknas som ett finansiellt derivatinstrument. Därför ska man lämna kontrolluppgifter för dessa binära optioner på samma sätt som andra optioner.

Hur redovisar man?

Skatteverket har en uppfattning att vinster på binära optioner är skattepliktiga och att förluster är avdragsgilla. Du redovisar precis som med aktier på bilaga K4. Du kan lämna denna bilaga helt elektroniskt för att förenkla det hela. Du ska redovisa dina binära optioner på K4-blanketten under avsnittet som hör till den underliggande tillgången. Kapitalvinstskatten i Sverige ligger på 30 % och det kan låta ganska mycket. Men det gäller då att tänka på att denna skatt endast gäller på själva vinsten och du får göra avdrag för eventuella förluster. En liten tröst kan vara om du skulle ha otur och göra en förlust på din handel med binära optioner så ska du kunna kvitta denna förlust mot andra typer av vinster i handel med värdepapper som aktier och fonder.

Det finns ingen regel utan undantag och därför så rekommenderar vi alltid att ni läser den artikeln om binära optioner hos Skatteverket. Är något oklart efter det så är det bara att ringa och fråga. Generellt kan man väl säga att binära optioner beskattas precis som andra finansiella instrument. Det man bör tänka på är att man drar av alla kostnader så att det bara är själva vinsten som beskattas.

En del kanske inte tänker på detta i början men det är alltid bäst att göra rätt med en gång. Då har man bättre koll på hur det går för en och man slipper landa i framtida problem.

Framtiden för beskattningen av binära optioner

Casinospel är skattefritt inom EU och många menar att det finns en hel del slump inbladat i binära optioner och därför så borde det vara skattefritt. Som det ser ut nu så är det 30 % kapitalvinstskatt som gäller men i framtiden så kan det komma att bli skattefritt. Därför så kan det vara värt att titta in hos Skatteverket en gång om året för att se om det har skett några förändringar när det gäller skatten på binära optioner. Hoppas ni uppskattar denna artikel och att ni slipper en obehaglig överraskning framöver.